PES

Defanzivne taktike: Odbrane za neutralisanje protivnika

Saveti i Trikovi Gameplay

Osnove defanzivne strategije u PES-u

Kada se govori o uspehu u fudbalskim simulacijama poput Pro Evolution Soccer (PES), često se fokus stavlja na blistave golove i napadačke akcije. Međutim, ključ uspeha često leži u čvrstoj i dobro organizovanoj odbrani. Razumevanje osnova defanzivne strategije u PES-u je neophodno za svakog igrača koji želi da dominira na virtuelnom terenu. Bez solidne odbrambene osnove, tim je ranjiv i često se nađe u situacijama gde bez obzira na napadački napor, rezultat ostaje neizvestan. Upravo zato, postavljanje efikasne odbrane je prvi korak ka izgradnji pobedničkog tima.

Defanzivna strategija u PES-u počinje izborom prave formacije i taktičkim rasporedom igrača. Da li ćete koristiti klasičnu 4-4-2 formaciju koja pruža balans ili se opredeliti za nešto defanzivnije opcije kao što je 5-3-2, zavisi od vašeg stila igre i protivnika s kojim se suočavate. Važno je razumeti snage i slabosti svake formacije i kako one mogu biti iskorišćene protiv različitih tipova protivničkih ekipa. Osim toga, pravilno pozicioniranje igrača i njihova uloga u timu igraju ključnu ulogu u uspostavljanju dominacije na terenu, posebno u sredini, gde se često odlučuje ishod meča.

Postavljanje osnovne formacije

Izbor formacije u PES-u je ključni prvi korak u postavljanju efikasne odbrane. Svaka formacija ima svoje prednosti i mane, te odabir zavisi od vašeg stila igre i strategije protivnika. Postoje 4-4-2 , 5-3-2, kao i 3-5-2.

4-4-2: Klasična odbrambena formacija

4-4-2 formacija je jedna od najpopularnijih i najklasičnijih formacija u svetu fudbala, a naročito u Pro Evolution Soccer (PES) igrici. Njena popularnost leži u balansu koji pruža između odbrane i napada, čineći je izuzetno prilagodljivom za različite stilove igre.

 • Balansiranje odbrane i napada: Glavna prednost 4-4-2 formacije je njen balans. Sa četiri igrača u odbrani i četiri u veznom redu, tim može efikasno da se brani, ali istovremeno ima dovoljno resursa za napade. Ova formacija omogućava solidnu kontrolu sredine terena, što je ključno za uspostavljanje dominacije u igri.
 • Fleksibilnost: 4-4-2 je izuzetno fleksibilna formacija koja se može prilagoditi na različite načine. Možete birati između ravnomernog rasporeda vezista ili postaviti dijamantski raspored sredine terena, gde se jedan vezni igrač specijalizuje za odbrambene zadatke, dok drugi ima više slobode za napad.
 • Korišćenje krila: Krilni igrači u ovoj formaciji imaju ključnu ulogu. Oni moraju biti sposobni da brane kada je to potrebno, ali i da brzo pređu u napad, praveći prostor i prilike za centaršuteve ili kombinacije sa napadačima.
 • Obrambena solidnost: Dva centralna odbrambena igrača su srce odbrane u 4-4-2 formaciji. Oni treba da budu fizički snažni, dobri u duelima i vazdušnim okršajima, pružajući stabilnost i sigurnost u odbrani.
formacija 3-5-2

5-3-2: Formacija za maksimalnu sigurnost

Formacija 5-3-2 u Pro Evolution Soccer (PES) predstavlja jednu od najdefanzivnijih postavki koju možete izabrati. Ova formacija je idealna za igrače koji preferiraju sigurnost i snagu u odbrani, naročito kada se suočavaju sa timovima koji imaju snažan napadački potencijal.

 • Petorica u odbrani: Ključni element ove formacije je pet igrača u odbrambenoj liniji. Tri centralna braniča pružaju čvrstinu i sigurnost u srcu odbrane, dok dva krilna beka dodaju širinu i mogućnost brzog prelaska u napad. Ova postavka omogućava timu da efikasno zatvori prostor i oteža protivniku da stvori ozbiljne šanse za gol.
 • Kontrola sredine terena: Sa tri vezna igrača, ova formacija omogućava solidnu kontrolu sredine terena. Ovi igrači igraju ključnu ulogu u presecanju protivničkih napada i pokretanju kontranapada. Takođe, vezni igrači u ovoj formaciji moraju biti sposobni da pokrivaju velike prostore i podržavaju odbranu, kao i da brzo prelaze u napad kada se ukaže prilika.
 • Dvojica napadača: Iako je fokus ove formacije na odbrani, dvojica napadača omogućavaju timu da ostane opasan u napadu. Idealno, ova dva igrača bi trebala biti brza i sposobna za igru u kontranapadima, koristeći svaku priliku da zaskoče protivničku odbranu.
 • Prilagodljivost u napadu i odbrani: Jedna od prednosti 5-3-2 formacije je njena prilagodljivost. Krilni beci mogu se povlačiti nazad za dodatnu sigurnost ili napredovati kako bi podržali napad, pružajući dodatne opcije za centaršuteve i pritisak na protivničku odbranu.

3-5-2: Fleksibilnost u odbrani i napadu

Formacija 3-5-2 u Pro Evolution Soccer (PES) je izuzetno popularna zbog svoje fleksibilnosti i sposobnosti da pruži jaku kontrolu sredine terena, uz efikasnu odbranu i potentan napad. Ova formacija je idealna za igrače koji žele da dominiraju u posedu lopte i brzo se prilagođavaju promenama tokom meča.

 • Tri centralna defanzivca: Osnova ove formacije su tri centralna defanzivca, koji pružaju osnovnu odbrambenu snagu. Sa manje igrača u zadnjoj liniji, važno je da su ovi braniči brzi, snažni u duelima i sposobni za dobro pozicioniranje. Ovaj raspored omogućava timu da bude solidan u odbrani, a istovremeno pruža dodatne igrače u sredini terena za kontrolu igre.
 • Pet veznih igrača: Ključna prednost 3-5-2 formacije je pet veznih igrača, koji pružaju kontrolu nad sredinom terena. Ovi igrači su vitalni za kreiranje napada, kao i za pomoć u odbrani. Idealno, vezni red treba da sadrži kombinaciju kreativnih i defanzivno orijentisanih igrača, što omogućava timu da se brzo prilagođava od odbrane do napada.
 • Dva napadača: Kao i u 5-3-2 formaciji, dva napadača u 3-5-2 formaciji omogućavaju timu da ostane opasan u napadu, pružajući opcije za brze kontranapade i prisustvo u protivničkom šesnaestercu.
 • Dinamičnost i prilagodljivost: Jedna od najvećih prednosti 3-5-2 formacije je njena dinamičnost. Ova formacija omogućava timu da se brzo prilagodi situacijama na terenu, prelazeći iz odbrane u napad. Takva fleksibilnost zahteva visok nivo razumevanja igre od strane igrača i sposobnost brze adaptacije na različite taktičke izazove.

Izbor igrača za ključne defanzivne pozicije

Pravilnim izborom igrača možete maksimalno iskoristiti potencijal vaše odbrane, pružajući stabilnost i sigurnost na terenu.

Srce vaše odbrane čine centralni defanzivci. Ovi igrači treba da budu fizički snažni, dobri u vazdušnim duelima i sposobni za čitanje igre. Brzina može biti korisna, posebno za praćenje brzih napadača protivnika. Igrači poput Sergio Ramosa ili Virgil van Dijka, koji kombinuju snagu, brzinu i inteligenciju, idealni su za ove pozicije.

Bekovi u PES-u su vitalni za odbranu, ali i za napad, posebno u formacijama kao što su 4-4-2 ili 3-5-2. Tražite igrače koji su brzi, dobri u driblingu i sa dobrim centaršutevima, kao što su Trent Alexander-Arnold ili Andrew Robertson. Oni ne samo da će pomoći u odbrani, već mogu i da kreiraju šanse u napadu.

Defanzivni vezni igrači su ključni za prekid protivničkih napada i zaštita odbrambene linije. Ovi igrači treba da imaju visok defanzivni rejting, kao i sposobnost da pravilno pozicioniraju sebe i presecaju protivničke pasove. Igrači poput N’Golo Kantéa ili Casemira su primeri idealnih defanzivnih veznih igrača u PES-u.

Golman je poslednja linija odbrane. Važno je izabrati golmana koji je dobar u paradama, ima dobru reakciju i sposobnost da komanduje kaznenim prostorom. Sposobnost igranja nogom takođe može biti korisna, posebno u timovima koji vole da drže posed lopte.

Korišćenje zonske odbrane vs. čovek na čoveka

Zonska odbrana i odbrana čovek na čoveka su dve osnovne strategije koje igrači mogu primeniti.

Zonska odbrana se fokusira na kontrolu određenih područja terena, umesto praćenja pojedinačnih protivničkih igrača. U zonskoj odbrani, igrači su odgovorni za određene zone i reaguju na napade koji ulaze u njihov prostor. Prednost zonske odbrane je u tome što omogućava timu da bolje pokrije teren, sprečava protivnike da lako pronađu prostor, i umanjuje rizik od napadačkih prodora. Zonska odbrana je efikasna protiv timova koji se oslanjaju na brze pasove i pokretljivost napadača.

U suprotnosti sa zonskom odbranom, odbrana čovek na čoveka zahteva od igrača da direktno prate određene protivničke igrače. Ova taktika može biti izuzetno efikasna protiv timova koji imaju jednog ili dva ključna igrača kroz koje većinu napada vode. Odbrana čovek na čoveka zahteva visoku fizičku spremnost i dobre defanzivne veštine, jer igrači moraju neprekidno pratiti i osporavati protivničke napadače. Međutim, ova taktika može ostaviti prostor za druge napadače ako se previše fokusira na pojedinačne igrače.

Prilagođavanje odbrane timskom stilu

Ako vaš tim igra ofanzivno, sa visokim pritiskom na protivničku polovinu terena, vaša odbrana treba da bude sposobna da brzo reaguje na kontranapade. U ovom slučaju, brzi centralni braniči i sposobnost brze tranzicije od napada ka odbrani su ključni. Nasuprot tome, ako je vaš tim orijentisan na posed lopte i kontrolu igre, važno je da odbrana bude strpljiva, dobro pozicionirana i sposobna da precizno izlazi sa loptom.

Formacija vašeg tima bi trebala da odražava vaš stil igre. Za timove koji se oslanjaju na brzu igru i kontranapade, formacije sa jačom odbranom, poput 5-3-2, mogu biti idealne. Za timove koji igraju posed lopte, formacije koje omogućavaju bolju kontrolu sredine terena, kao što je 3-5-2, mogu biti bolji izbor.

Balansiranje odbrane i napada

Ovaj balans je vitalan za postizanje optimalnih rezultata u igri, jer previše fokusiranje na jedan aspekt može oslabiti drugi.

Balansiranje odbrane i napada zahteva razumevanje kako različiti elementi vašeg tima mogu raditi zajedno. Ako je vaš tim previše ofanzivan, možete biti ranjivi na kontranapade. S druge strane, previše defanzivan pristup može smanjiti vaše šanse za postizanje golova. Ključ je u prilagođavanju vaše taktike zavisno od situacije na terenu i protivničkog stila igre.

Uloga veznih igrača je od kritične važnosti u balansiranju odbrane i napada. Oni su ti koji povezuju igru između dva kraja terena, i moraju biti sposobni da se brzo prebacuju iz defanzivnih zadataka u podršku napadu. Idealno, vezni igrači trebaju biti svestrani, sposobni za dobru distribuciju lopte, kao i za prekidanje protivničkih napada.

Kako očuvati ravnotežu na terenu

U Pro Evolution Soccer (PES), očuvanje ravnoteže na terenu je ključno za efikasnu igru. Evo nekoliko važnih aspekata na koje treba obratiti pažnju:

 1. Prilagodite formaciju prema situaciji – Fleksibilnost formacije je važna za očuvanje ravnoteže. Na primer, 4-4-2 pruža solidan balans između odbrane i napada. Razmislite o promeni formacije u toku meča u zavisnosti od rezultata i stila igre protivnika.
 2. Balansiranje veznog reda – Vezni red treba da bude dinamičan, sposoban za brzu tranziciju između odbrane i napada. Kombinacija defanzivnih i ofanzivnih veznih igrača može pomoći u održavanju kontrole nad sredinom terena.
 3. Rotacija igrača – Koristite rotaciju igrača da održite svežinu tima, posebno u intenzivnim mečevima. Sveži igrači su ključni za održavanje tempa i ravnoteže, naročito u završnici meča.
 4. Prilagodljivost u napadu i odbrani – Prilagodite stil igre u zavisnosti od trenutne situacije na terenu. Ako vodite, možda ćete želite da igrate defanzivnije. U situacijama kada zaostajete, pređite na ofanzivniji pristup, ali pazite da ne izgubite ravnotežu u odbrani.
 5. Korišćenje taktičkih instrukcija – Iskoristite taktičke instrukcije u PES-u za fino podešavanje igre vašeg tima. Instrukcije kao što su „Pressing“ ili „Counter Attack“ mogu vam pomoći da prilagodite igru vašeg tima i održite ravnotežu.
 6. Obratite pažnju na poziciju igrača – Pozicioniranje igrača na terenu je vitalno za održavanje ravnoteže. Osigurajte da su igrači pravilno raspoređeni i da pokrivaju potrebne zone.
 7. Sprečavanje preopterećenja na jednoj strani terena – Pobrinite se da igra ne bude preopterećena na jednoj strani terena, što može stvoriti slabosti u odbrani. Balansirajte napad i koristite širinu terena za distribuciju igre.

Zaključne misli

Kroz našu analizu defanzivnih taktika u Pro Evolution Soccer (PES), jasno je da uspeh u igri zavisi od pažljivog planiranja i prilagođavanja. Odabir prave formacije, kao što su klasična 4-4-2, sigurna 5-3-2, ili fleksibilna 3-5-2, postavlja temelj za čvrstu odbranu. Ključno je razumeti i primeniti različite formacije zavisno od vašeg stila igre i protivnika.

Balansiranje odbrane i napada je vitalno, s fokusom na fleksibilnost i prilagodljivost u igri. Razumevanje kada napasti i kada se braniti može dramatično uticati na ishod meča. Takođe, važno je prilagoditi odbranu timskom stilu i razumeti kako veza između različitih segmenata tima, poput veznog reda i odbrane, utiče na ukupnu igru.

Izbor pravog momenta za napad i analiza protivničkog stila igre su dodatni faktori koji doprinose efikasnoj odbrani. Uvid u slabosti i snage protivnika može vam pomoći da formirate strategije koje maksimizuju vaše šanse za uspeh.